2017 m. gruodžio 12 d., antradienis

Neuronai - funkcijos ir sandara. Pagrindinės sąvokos.

Neuronai (arba nervinės ląstelės) – pagrindinės nervų sistemos ląstelės. Neurono kūnas turi branduolį. Branduolyje yra vienas arba du branduoliai. Soma – tai pagrindinė neurono kaip ląstelės dalis, kurioje išsidėsto branduolys ir kitos organelės. Nuo somos atsišakoja ilgos plonos ataugos – dendritai ir aksonai. Dendritų gali būti įvairus skaičius (dešimtys), dažnai jie būna labai šakoti, tačiau nenutolsta labai toli nuo neurono somos. Ant dendritų paprastai būna daug sinapsių, per kurias ateina informacija iš kitų neuronų (dendritai – “priimančioji” neurono dalis). 
Aksonas būna tik vienas, tačiau netoli savo pabaigos dauguma aksonų šakojasi. Juo informacija yra perduodama iš neurono kitai ląstelei (pvz., kitam neuronui, raumeninei ląstelei ir kt.). Aksono ilgis gali viršyti vieną metrą, pavyzdžiui, tokie gali būti nugaros smegenų somatinių motorinių neuronų aksonai.
Neurono sandara

Neuronų tipai pagal atliekamą funkciją
  • Sensoriniai neuronai, dar vadinami juntamaisiais neuronais, perduoda signalą iš receptoriaus (pvz., ausies ar akies) į centrinę nervų sistemą (nugaros arba galvos smegenis). 
  • Motoriniai neuronai, dar vadinami judinamaisiais neuronais, perduoda signalą iš centrinės nervų sistemos į veikiamo organo, pvz., raumens, ląsteles. 
  • Įterptiniai neuronai, dar vadinami asociaciniais neuronais, jungia įvairius neuronus tarpusavyje, sudaro didelę dalį stuburo smegenų pilkosios medžiagos. 
  • Sekreciniai neuronai
Sensorinis ir motorinis neuronai
Sensorinis neuronas (angl. afferent neuron, sensory neuron; lot. af-fero – atnešti, pristatyti, lot. nervus – nervas) – tai neuronas, kuris gauna signalą iš aplinkos (prisilietimas, skonis, kvapas, šviesa, garsas) per receptorių, transformuoja jį į nervinį signalą ir perduoda tarpiniams neuronams centrinėje nervų sistemoje (CNS). Pastarieji savo ruožtu jungiasi su motoriniais neuronais tame pačiame nervų sistemos segmente arba perduoda impulsą į aukščiau esančius CNS segmentus. Iš CNS signalas per efektorinį (motorinį) neuroną perduodamas efektorinėms (pvz.: raumens) ląstelėms. Prie sensorinių neuronų priskiriamos ir tos ląstelės, kurios sudaro kylančius laidus nugaros ir galvos smegenyse. Sensoriniai neuronai kartais vadinami juntamaisiais ar aferentiniais neuronais.

P.S. Šio įrašo tikslas minimaliai supažindinti su terminais žmones, kurie nėra susidūrę su neurologija, kad būtų galima kalbėti toliau.

Susiję įrašai: 
Neuromediatoriai: pagrindiniai terminai
Neuronai - funkcijos ir sandara. Pagrindinės sąvokos. 

Galvos smegenys: smegenų dalys ir smegenų centrai
Sinapsė: pagrindiniai terminai

Šaltiniai:
https://lt.wikipedia.org/wiki/Neuronas
https://lt.wikipedia.org/wiki/Sensorinis_neuronas


Kopijuoti viešai paskelbtą tekstinę, vaizdinę, garsinę ir kitokio pobūdžio medžiagą pateiktą šiame tinklapyje galima tik pridedant nuorodą į tinklapį (blogą). 


1 komentaras:

  1. Negaliu n... Tiesiog viską nukopijavo nuo wikipedijos, tai vapšė nepadeda

    AtsakytiPanaikinti